Varje liv som går till spillo är ett liv för mycket.

Jag har förlorat 3vänner i självmord och höll på att förlora en fjärde.
det är mer pojkar än flickor som begår självmord
men det är mer flickor än pojkar som försöker ta självmord.

det sägs att 13%procent av alla tonåringar har någon gång gjort ett självmords försök.
Medans  40-50 ungdomar begår självmord varje år. Man räknar med att en av hundra som har självmords tankar också dör i självmord. Den varnligaste dödsorsaken är självmord bland ungdommar i sverige.
Det har visat sig att det är ett samband mellan självmord och tidigare självmordsförsök därför är det mycket viktigt att agera så fort som möjligt även om det gäller att din vän bara har försökt ta självmord med iprem/hoppa ut genom ett fönster m,m ett sånt beteende är ett rop efter hjälp inte uppmärksamhet. Risken är att det blir ett till självmordsförsök efter 1år vilket kan sluta med ett fullbordat självmord. Så öppna ögonen och se vad som händer runt om.
Det finns hjälp att få och därför måste vi bevisa för alla att det är inte farligt att berätta för någon annan om sina problem eller självmords tankar. Vi måste lära oss att talat öppet om dess frågor och inte tro att det är just det som gör så att ungdomarna tar sina liv bara för att dom har fått berätta om sina problem och självmords tankar..
oftast ungdomar som har självmords tankar blir mycket lättade när någon tar sig tid och frågar hur dom mår det då bevisas det för dom att det finns någon som bryr sig och vill hjälpa. Men det är inte alltid så lätt eftersom självmords tankar syns inte utan på bara inuti, oftast har man ingen aning om att en vän/barn har planerat att ta sitt eget liv förens det är försent. Jag hade tur ja hade känn på vad som försiggicks med min fjärde vän och tack vare det lever hon idag och mår faktiskt bra detta hände för 3årsen och föräldrarna tackar mig än idag för att ja agerade som ja gjorde och jag tackar mig själv för att ja såg vad som var på gång.

Det är viktigt för dig att våga berätta för dina föräldrar att du mår dåligt och om du känner att det är jobbigt att ställa dig framför dom och berätta om ett sånt svårt ämne så kan du berätta för en vän eller det bästa din kurator på skolan som finns där för att du ska få en axel att luta dig mot hon/han kommer lyssna och göra allt för att hjälpa dig. Kuratorn har även tystnadsplikt så det du säger där stannar där.
Du som läser kanske har självmords tankar.
Lyssna på den här låten kanske du kommer över dom tankarna.

Kommentarer
Postat av: Anonym

okej hoppas måndagen blir bättre:-)

2009-02-09 @ 08:29:20
URL: http://erikasfashion.blogg.se/
Postat av: Emma

åå nej stackars dig och deras nära och kära! Jag har också känt en som begått självmord, och det är inte kul...

2009-02-09 @ 14:52:14
URL: http://tjejenemma.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback